تبلیغات
طب سنتی بوعلی - گیاهان دارویی - نعناع فلفلی
طب سنتی بوعلی - گیاهان دارویی
هیچ چیز نمیتوان به کسی یاد داد اما...... میتوان به او کمک کرد تا پاسخ را در درون خود بیابد.

مرتبه
تاریخ : 18 آذر 91

 

نام علمی : .Mentha piperita L 

نام انگلیسی : Peppermin 

نام های رایج : نعنا ، لمام 

خانواده : Lamiaceae

 خصوصیات گیاه شناسی : این گیاه یک دو رگه حاصل از M.aquatica و M.spicata است. گیاهی از پایا که توسط ساقه های خزنده هوایی و زیر زمینی تکثیر می یابد. ساقه ها چهارگوش به طول 80 - 40 سانتی متر است که در سطح تحتانی غیر منشعب اما در سطح فوقانی بیشتر منشعب است. برگ ها بر حسب گونه گیاه تا حدودی متغیر و دوکی تا نیزه ای شکل هستند و 8 - 4 سانتی متر طول و 5/2 - 5/1 سانتی متر عرض دارند. رنگ برگ ها سبز تا سبز مایل به قرمز است و حاشیه آن ها دندانه های عمیق دارد. گل ها به طول تقریبی 8 میلی متر است و جام آن ها صورتی مایل به قرمز است و در محور برگ ها به صورت گروه هایی منظم شده است و غالبا به یک سنبله انتهایی ختم می شود. تعدادی از گونه های مختلف این گیاه شناخته شده اند که از لحاظ رنگ برگ ها و ساقه و نیز عطر با همدیگر تفاوت دارند. میوه اش کپسولی به رنگ قرمز است که دارای بذوری بدون قوهی رویشی می باشد.

دوران گل دهی این گیاه تیر تا شهریور است و برداشت برگ های آن در همین زمان انجام می شود.

زیستگاه و پراکنش : این گیاه بومی کشورمان نیست ولی به طور وسیع در اکثر استان ها کشت می شود. نعناع فلفلی را در اکثر مکان ها می توان کاشت ولی در شرایط روز بلند و رطوبت بالا و دمای 20 - 18 درجه دارای بهترین عملکرد کمی و کیفی است. بیشینه انتشار این گیاه در منطقه مدیترانه است. در مورد منشاء این گیاه اختلاف نظرهایی وجود دارد. عده ای از گیاه شناسان آسیا را منشاء نعناع می دانند در حالی که عده ای دیگر از محققان منشاء آن را انگلیس دانسته و معتقدند که این گیاه در قرن هفدهم در انگلیس به وجود آمده است. تولید تجارتی این گیاه در آمریکا صورت گرفته و سالیانه بیش از 300 تن روغن نعناع فلفلی در آمریکا تولید می گردد.

ایران : در نواحی شمالی ایران و اطراف تهران می روید.

 

قسمت های مورد استفاده : از سر شاخه های هوایی جهت استخراج اسانس و تهیه فراورده های دیگر و همچنین از برگ های بالا به صورت خشک و تازه برای مصارف خانگی از جمله مشکلات هاضمه استفاده می شود.

 

روش استخراج : به روش تقطیر با بخار آب از سر شاخه های گلدار و برگ ها که رنگ آن زرد مایل به سبز کمرنگ است. دارای بوی بسیار شدید، خنک و نافذ است.

 

اثرات درمانی : نعناع فلفلی دارای خواصی مانند : ضد اسپاسم - معرق - ضد نفخ - محرک ترشح صفرا و ترشحات معده - پیشگیری کننده استفراغ - منتول موجود در اسانس آن یک ماده ی آنتی باکتریال قوی و اثر خنک کننده دارد. از اسانس نعناع فلفلی برای معطر کردن داروها و خمیر دندان ها و . . . استفاده می شود.

میزان مصرف : دم کرده این گیاه ( آن را نجوشانید ) برای تقویت معده و روده مفید است ، استنشاق محلول آن نیز برای سرماخوردگی و عفونت های گلو مصرف می شود .

 

روش کشت : تکثیر این گیاه منحصراً از راه ساقه های خزنده که ایجاد جوانه و ریشه های نابجا می کنند، صورت می گیرد. نعناع فلفلی گیاهی چند ساله است و به همین دلیل آماده سازی اولیه خاک و دادن کودهای لازم از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. پرورش این گیاه در هر زمینی میسر است، مشروط بر آنکه زیاد رسی نبوده و کمی آهک نیز همراه داشته باشد. لذا زمین مورد نظر باید نسبتاً مرطوب، سست و نرم بوده (با خاک پوسیده) و در محلی آفتابگیر یا نیمه سایه، گرم و محفوظ در برابر باد، قرار داشته باشد. نعناع فلفلی گیاه مقاوم و سازگار بوده ، می تواند در آب و هوای مرطوب رشد نماید و خود را با آب و هوا و تغییرات آن به خوبی سازگار کند. در نقاطی که آب و هوای خشک دارند عطر و طعم گیاه تندتر می شود .برای کشت نعناع از نشاء بوته هایی که ۱۰-۱۵ سانتیمتر طول و 5-3 برگ دارند و یا ریشه های جانبی که 15-10 سانتیمتر طول و 4-3 جوانه دارند استفاده می کنند. 

روش کشت گیاه نعناع فلفلی

روش کشت

کشت بهاره

کشت پاییزه

ساقه خزنده بی برگ (نهال)

عرض ردیف ها

عمق شخم

شیوه کشت

پوشاندن زمین

هکتاری 200000 (نهال)

50 تا 5/62 سانتی متر

5 تا 10 سانتی متر

با دست به طور فشرده در شیارها

شیارهای شخم خورده را شنکش و غلطک می زنند

هکتاری 000/200 (نهال)

50 تا 5/62 سانتی متر

15 تا 20 سانتی متر

 


    

کود دهی گیاه نعناع فلفلی

نوع کود

کود اصلی

کود سرک

ازت خالص (نیترات آمونیوم و کلسیم سیانید)

سوپر فسفات

نمک پتاسیم 40%

کود حیوانی

هکتاری 400 تا 600 کیلوگرم

هکتاری 200 تا 400 کیلوگرم

هکتاری 100 تا 200 کیلوگرم

هکتاری 50 تا 70 کیلوگرم

هکتاری 50 تا 100 کیلوگرم

 


هکتاری 400 تا 600 کیلوگرم

 

داشت : پس از کشت، مراقبت های لازم از قبیل خارج کردن علف های هرز به وسیله روش های مکانیکی یا علف کش و جلوگیری از آفات و طفیلی های گیاه puccina و (Eriophyes menthae menthae) به وسیله سم پاشی بهاره با آفالون (Afalon) (هکتاری 5/1 کیلوگرم) همراه با دوتوم (Dutom) (هکتاری 10 لیتر) پس از چین اول موثر بوده است. ضمنا هیچ گونه باقی مانده ای از سم روی گیاه مشاهده نگردیده است .

 




برچسب ها: نعنا فلفلی، خواص دارویی، هدف از کاشت، موارد استفاده، کاربرد گیاه، کشت، پرورش، برداشت،
ارسال توسط زهره سعادتی اصیل
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از medicinal plant راضی بودید دوست عزیز؟





صفحات جانبی
پیوند های روزانه
امکانات جانبی
blogskin

ابزار وبلاگ

قالب وبلاگ

دانلود فیلم