تبلیغات
طب سنتی بوعلی - گیاهان دارویی - ترخینه
طب سنتی بوعلی - گیاهان دارویی
هیچ چیز نمیتوان به کسی یاد داد اما...... میتوان به او کمک کرد تا پاسخ را در درون خود بیابد.

مرتبه
تاریخ : 2 مرداد 91

 

 

تقدیم به کرد های ایران

تاریخچه:

در تاریخ ایران برای اولین بار در قرن 11 از ترخنه توسط زمخشری در لغت نامه اش نام برده می‌شود و پس از آن در قرن 13 در دانشنامه جهانگیری با نام ترخینه شناخته می شود.
تر در فارسی به معنای خیس یا مرطوب و خوان به معنای غذا، کاسه چوبی بزرگ و جای ناهار خوردن است. بنابر این ترخنه در فارسی به معنای غذای آبکی است.

ترخینه: 
دو نوع ترخینه، ترخینه با دوغ (و کمی کره) ، ترخینه با درصد گندم بیشتر که در کرت یونان مرسوم است.
آش ترخینه دوغ، غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می آید. این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه می‌شود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ می پزند .
 

شاید ترخینه را بتوان به‌عنوان اولین غذای نیمه آماده شناخت .

مصرف:
نوعی از ترخینه جامد که در مناطق غربی ایران رایج است.
ترخینه به شکل آش یا سوپ بیشتر در روزهای زمستانی طبخ شده، که خاصیت درمانی برای سرماخوردگی در این روزها را دارد.
 
ترخینه جامد:
ترخینه جامد بعد از خیس خوردن در آب جوش کم کم به صورت یک سوپ در می آید. تقریبا نحوه درست کردن آن شبیه به سوپ‌های آماده امروزی است.

روش تهیه:

برای طبخ آش ترخینه آن را به صورت آش تهیه کنند در ابتدا چند تکه ترخینه خشک را به همراه مقداری حبوبات می پزند در انتها نیز سبزی خشک، زردچوبه و پیاز داغ به آن اضافه می کنند.
هرچه آش بیشتر بپزد، ترخینه‌های خشک بیشتر تز هم باز شده و دوغ آن بهتر در غذا پخش می شود. در برخی مناطق سبزی و حبوبات را در همان ابتدای پخت با دوغ به ترکیبات ترخینه خشک اضافه می کنند. 

مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:

بلغور گندم (حلیمی)                             1 کیلو
ماست (دوغ) ترش پُرچرب                      3 کیلو
نمک                                              2 قاشق‏غذاخوری
زردچوبه، فلفل سیاه                               1 قاشق غذاخوری
کلاله زعفران (پودر نشده)                         نیم مثقال
پونه خشک                                        50 گرم

روش تهیه ترخینه دوغ:

ترخینه به صورت گلوله های خشک زرد رنگ ، شبیه کلوخ ، در عطاری ها فروخته می شه.

 ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور می ‏باشد؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست می ‏نمودند و برای فصل ‏های دیگر انبار می‏ کردند. ترخینه را شما نیز می ‏توانید درست کنید:

بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود ۶ ساعت خیس کنید.
سپس آب آن را خالی نموده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.

در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه نمایید و بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش نمایید و اجازه دهید تا خنک شود.

سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود ودر سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.

می شه ترخینه رو توی سینی ریخت و روش رو با تنزیب پوشوند تا در هوای آزاد خشك بشه ، اما این كار مستلزم اینه كه مدام اون رو زیر و رو كنین تا كپك نزنه . روش بهترش بسته بندی كردن و نگهداری اون در فریزره .

این قرص‏ ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می ‏کند.
ترخینه به گونه‏ های مختلفی درست می‏ شود، می ‏توان به جای ماست از آب  انار  استفاده نمود و به همان صورت خشک کرد.

گاهی حبوبات را نیز جداگانه می ‏پزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک می‏ کنند.
ترخینه‏ های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏ ای و در جای خشک و خنک نگه‏ داری نمایید تا کپک نزند.

 




طبقه بندی: مطالب آزاد، 
برچسب ها: ترخینه، مصرف، طرز تهیه، کپک، کرمانشاه، کرد ایرانی،
ارسال توسط زهره سعادتی اصیل
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از medicinal plant راضی بودید دوست عزیز؟





صفحات جانبی
پیوند های روزانه
امکانات جانبی
blogskin

ابزار وبلاگ

قالب وبلاگ

دانلود فیلم